Използват крипта на църква за квартира на Александър в “Отплата”


Публикувано на: 29.03.2012 г.
В категория: Кино имоти

Използват крипта на църква за квартира на Александър в “Отплата”

ekrana.info

Истински сблъсък между две коли в местността Камбаните е сниман за първия епизод на телевизионния сериал "Отплата". Макар че сцената е доста тежка, екипът на сериала на Нова тв не затворил пътя за няколко часа, а само за момента, в който става сблъсъкът. Било късно вечерта, така че нямало много коли. За всеки случай наблизо имало и пожарна кола, и линейка, а в резервоара на автомобилите от сцената имало толкова гориво, колкото да могат да направят удара.

 

"Искахме разрешение от Столична община и не само за това", разказва пред 24 часа т.нар. линеен продуцент на филма Георги Гацев. Той всъщност е организатор на цялата продукция. Заедно с колегите си с преговори успели да убедят екипа на Трета градска болница да ползват една от стаите й за снимачна площадка. "Болниците са специфични локации, защото все пак се пази здравето на хората, трябва да се спазва хигиена навсякъде", обяснява той.

 

Само няколко души влезли в клиниката, всички, разбира се, с калцуни. Използвали момент, когато отделението е по-празно, и снимали сцената в реанимацията с главния герой Александър (Велислав Павлов). Заради него потърсили и разрешение от Светия синод. Но не за да заснемат иконите на някой храм, а за да ползват криптата на столична църква и да я представят за леговището на търсещия отплата.

 

 

 "Това беше идея на сценариста и на изпълнителния продуцент. Но преди да ни дадат разрешение от Светия синод, трябваше да знаят какво ще правим там. Затова им изпратихме страници от сценария, които описват точно тези сцени", обяснява Гацев. Кадрите от затвора, в които главният герой излежава присъдата си, са снимани в дома за временно пребиваващи в Бусманци. "Централният софийски затвор вече не може да се използва за снимачна площадка, защото преди 4-5 г. Министерството на правосъдието забрани това", казва още линейният продуцент.

"Отплата" влязъл и в съдебната зала, където се гледа процесът за катастрофата и се осъжда Александър. За разлика от други продукции, които снимат в Съдебната палата, сериалът на Нова тв използвал помещения в Софийския районен съд. Там, както и в двете висши училища, в които били снимани кадри - Софийския университет и УНСС, камерите били включени само вечер и през събота и неделя, за да не се пречи на работата вътре. За погребението на починалата съпруга и детето на главния герой ползвали част от Софийските централни гробища, в която има по-малко поклонения в момента.

"Всичко става с подкрепата на Столична община, но е съобразено да не се притесняват близките на хората", обяснява Гацев. За да работят там, както и във всички обществени сгради и институции, екипът на сериала първо трябвало да получи разрешение. Едно от условията било да се снима вечер или през събота и неделя, така че да не се пречи на работния процес в зданията. Ако пък влезе в частен дом, собственикът на дома решавал дали продукцията ще му плаща наем и се договаря каква да бъде сумата. Много често обаче хората сами отваряли вратите си за снимки, както се случва и в "Столичани в повече".

24 chasa.bgАбонирай се за новите статии

Научи истината за пазара на недвижими имоти!

Разбери кое е най-важното, ако имаш или търсиш кредит!

Поля Христова /управител на Тенкомс ЕООД и сайта Сделки с имоти/, като част от екипа на „Кредит Навигатор“ ООД /официално регистрирано в БНБ като кредитен посредник под № BCI0004, съгласно чл.51 от ЗКНИП/, работи с:

  • Сибанк
  • Обединена Българска Банка
  • Експресбанк
  • Пощенска банка
  • Банка ДСК
  • Първа Инвестиционна Банка
  • Райфайзен банк
  • Уникредит булбанк